5973 Sayılı Karar Kapsamında Nasıl Başvurulur

Başvuru Öncesi

 

Başvuru Şartları:

1. İhraç kayıtlı satışları ile organik bağı (organik bağın nasıl sağlandığı için bknz.: Marka ve TURQUALITY® Desteğine İlişkin Genelgenin 25 inci maddesi) bulunan şirketleri dahil olmak üzere başvuru sahibi şirket tarafından son üç takvim yılında ihracat yapmış olması gerekmektedir.

2. İhraç kayıtlı satışları ile organik bağı bulunan şirketleri dahil olmak üzere başvuru sahibi şirketin destek kapsamına alınma başvurusu tarihi itibariyle son 3 yıllık ortalama ihracatının en az 3 Milyon ABD Doları tutarında olması gerekmektedir.

3. Müracaata konu markanın Türkiye'de en az 1 yıldır tescilli olması gerekmektedir.

4. Müracaata konu markanın Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birinde (Türkiye hariç) en az 1 yıldır tescilli olması gerekmektedir.

5. Müracaata konu markaya ilişkin yurt içi marka tescilinin ilk yurt dışı marka tescilinden önce gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

6. Müracaata konu markaya ilişkin, yurt içi ve yurt dışı marka tescillerinin aynı şirket adına kayıtlı olması gerekmektedir.

7. Müracaata konu markaya ilişkin, yurt içi ve yurt dışı marka tescillerinin başvuru sahibi şirket, bu şirketle organik bağı olan yurt içinde yerleşik şirket, aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan diğer bir yurt içi şirket veya destek kapsamına alınan şirketin bağlı bulunduğu holding şirketi adına kayıtlı olması gerekmektedir.

8. Türk malı/markası imajına zarar verecek/aykırı olacak ifade, sembol, şekil, işaret veya ülke, şehir, bölge isimlerinin kullanıldığı markaların müracaatları değerlendirmeye alınmaz.

 

Nasıl Başvurulur

 

Başvuru

 

Başvuru Yapmak İsteyen Firmaların Sırasıyla İzlemesi Gereken Adımlar;

 

Firma Ön Değerlendirme Seti

Başvuru yapmak isteyen firmalar; “Firma Ön Değerlendirme Seti”ni doldurarak, sonucunda çıkan puan sayfasını inceleyerek; markalarının desteğe uygunluğu hakkında öngörü kazanabilirler.

(Firma Ön Değerlendirme Seti için buraya tıklayınız.)

DYS Üzerinden Yeni Kullanıcı Talebi

Turquality başvuruları 1 Mart 2024 itibariyle Destek Yönetim Sistemi  (DYS) üzerinden alınmaya başlanmıştır. Kullanıcı açılabilmesi için Ek-A, Ek-B ve Ek-C belgelerinin, bağlı olunan ihracatçı birliğine Kep üzerinden ya da fiziki olarak teslim edilmesi gereklidir. Belgelere aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:

https://www.ticaret.gov.tr/destekler/destek-yonetim-sistemi-dys

Kullanıcı tanımlandıktan sonra Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü / Markalaşma ve Tasarım Destekleri Dairesi ile ön görüşme yapılıp; ardından DYS'e giriş yapılarak ve İhracat Destekleri > İhracat Yeni Başvuru ekranında yer alan Turquality Marka Onay > Kapsama Alınma Başvurusu adımları izlenerek başvuru yapılabilir.

TURQUALITY® Otomasyon Sistemi

Sistem tarafından iletilecek şifre ile TURQUALITY® Otomasyon Sistemi'ne giriş yaparak Başvuru Formunu doldurmaları (TURQUALITY® Otomasyon Sistemine Bağlanmak için buraya tıklayınız.) gerekmektedir.

Gerekli Belgeler

DYS'ye Yüklenmesi  gereken  belgelere aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

(EK-4 Başvuru Belgeleri)

 

TURQUALITY® Otomasyon Sisteminin sorunsuz olarak kullanabilmesi için Microsoft Edge tarayıcısındaki Explorer modu (IE modu) altında sistemin çalıştırılması gerekmektedir. TURQUALITY®  Otomasyon Sistemini Explorer modu altında çalıştırmak için buradan indirebileceğiniz kılavuzu kullanabilirsiniz.

TURQUALITY® Otomasyon Sisteminin elektronik imzanızı kullanabilmeniz için bilgisayarınızda java programının 32 bitlik son versiyonunun yüklü olması gerekmektedir.

TURQUALITY® Otomasyon Sistemi üzerinden Başvuru Formunu dolduran ve istenen belgeleri “Ekli Belgeler” alanına yükleyerek sistem üzerinden başvurusunu ileten firmalar, sisteme ekledikleri tüm belgeleri 10 yıl boyunca saklamakla yükümlüdür.

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

TURQUALITY® ve Destekler ile iglili en güncel gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olabilirsiniz.